Kuljetusalan yrittäjä – Huomioi nämä muutokset 1.1-30.4.2023 välisenä aikana

 

Henkilökuljetusten arvonlisäverokanta muuttuu määräaikaisesti nollaverokannaksi.

 

Kotimaan henkilökuljetusten arvonlisävero muuttui nykyisestä 10 prosentista nollaverokannan alaiseksi. Muutos on voimassa 1.1-30.4.2023 välisen ajan. Nollaverokantaa sovelletaan kaikkiin nykyisiin verollisiin henkilöstökuljetuspalveluihin, kuten esimerkiksi taksi-, juna-, linja-auto, laiva- ja lentokonekuljetuksiin.

 

Miten muutos vaikuttaa toimintaan?

 

 

 • Jos keräsit ennakkomaksuja ennen 1.1.2023, näistä ennakkomaksuista on suoritettava vero 10 prosentin mukaan vaikka itse kuljetus tapahtuisi määräaikaisen veronalennuksen aikana.
 • Muutosaikana eli, 1.1-30.4.2023 välisenä aikana maksettu ennakkomaksu on vapautettu arvonlisäverosta vaikka itse kuljetus tapahtuisi vasta kesäkuussa 2023.
 • Henkilökuljetukset muuttuvat nollaverokantaan. Tämä tarkoittaa että arvonlisäverorekisteröity myyjä saa vähentää palvelujen tuottamiseen sisältyneen arvonlisäveron arvonlisäveroilmoituksellaan.
 • Henkilökuljetuksena pidetään myös kuljetukseen liittyvien lemmikki- ja polkupyöräpaikkojen sekä istumapaikkojen myyntiä.

 

Jos siis myyt esimerkiksi vuosilippuja ennakkomaksuna, niin ennen 1.1.2023 maksetut ennakkomaksut ovat 10 prosentin alaista myyntiä. Jos vuosilippu on myyty 1.1.2023-30.4.2023 välisenä aikana myyntiin sovelletaan nollaverokantaa.

Muutos ei siis vaikuta vaikuta suoraan Suomesta ulkomaille tai ulkomailta tapahtuviin henkilökuljetuksiin, koska nämä ovat jo nollaverokannan alaisia palveluita.

Muista tehdä siis muutos maksupäätteeseen ja laskutusohjelmistoon!

 

Jos tilitoimiston vaihtaminen on millään tavalla ajankohtaista, niin tässä 7 syytä valita Kajaanin Tilitaito Oy tilitoimistoksesi

 

 • Kouluttaudumme jatkuvasti ja ennakoimme muutoksia. Haimme asiakkaillemme veloituksetta korona-, polttoaine-, uudelleentyöllistämistukia ja toiminnanrajoittamishyvitystä.
 • Yleinen ja oikeudellinen neuvonta kuuluu palvelumme hintaan. Voit siis huoletta ottaa yhteyttä ja kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä liittyen kirjanpidon raportteihin, ohjelmistoon tai tuleviin muutoksiin.
 • Asiakkaanamme voit keskittyä täysin omaan ydinosaamiseesi – Me hoidamme taloushallinnon ja siihen liittyvän byrokratian.
 • Et tarvitse erillisiä laskutus- tai asiakkuuksienhallintaohjelmistoa, kun kaikki on samassa järjestelmässä.
 • Ei avaus- käyttö- aktivointi- tai siirtomaksuja. Meille asiakkaaksi pääset aina hintaan 0 € ja saat sähköiset taloushallinnon ohjelmistot käyttöösi vaikka heti.
 • Meiltä löytyy myös laki- ja veroneuvontapalvelut. Optimoimme verotuksesi ja kerromme mikä yhtiömuoto olisi Sinulle sopivin.
 • Meillä palvelu on nopeaa! Saat kuittauksen sähköpostiisi ja tiedät asian hoituvan.

 

Lisää voit lukea Taloushallintoliiton sivuilta, jonne pääset tästä linkistä. 

 

Muistathan, että sähköiseen taloushallintoon voit siirtyä juuri silloin, kun se sopii sinulle. Tällöin matkalaskut voit tehdä suoraan ohjelmistossa, jolloin ne ovat aina tallessa ja saatavilla. Enemmän sähköisestä taloushallinnosta löydät tästä artikkelista ja Fennoa kirjanpito osiosta.